marți, 10 aprilie 2012

EXO versus DBSK

De la inceput va rog sa nu fiti prea duri in critici vizavi de parerea mea. Nu sunt decat o batrana/nocive/profana, care a descoperit k-popul acum cateva luni. Ascult mai mult balade, dar m-am oprit cu admiratie si asupra a ceea ce a fost DBSK. Si asta nu pentru ca ei sunt tineri si frumusei, ci pentru ca tot pachetul era perfect: muzica - compozitie si aranjament, armonizarea vocilor, prezenta scenica, videoclipuri bune, imbracaminte, accesorii, coafura, toate alese cu grija, evident toate astea, sub umbrela SMTown,  opera unor profesionisti pe care nu multi si-i pot permite. De aici si ceea ce urmeaza, fara vreo pretentie.  
De la primul teaster  EXO am avut sentimentul de deja-vu. Am vazut comentarii cum ca nu trebuie facuta nici o paralele între EXO si DBSK, ca e ceva diferit, fara nici o legatura. Personal ma intreb daca nu cumva SMTown resimte pierderea/ruperea/despartirea celor de la DBSK si incearca sa compensese prin ceva tot ceea ce aduceau fanii: succesul/adulatia/dependenta/obsesia/dragostea/(si mai presus de orice) devotamentul si unitatea. Pentru ca, orice s-ar spune, insumate, succesele actualului TVXQ si cele ale "evadatilor" de la JYJ nu vor mai atinge forta Dong Bang Shin Ki.


Evident ca baietii de la EXO au fost alesi dupa nenumarate auditii (cel putin la EXO M au avut de unde alege :-)) ). Sunt convinsa ca sunt talentati, muncitori, ca in timp vor ajunge la acea maturitate care e necesara unui artist.

Dupa 100 de zile de la primul teaster, cei 12 baieti de la EXO- k  si Exo M au debutat pe 4 aprilie cu piesa "Mama". EXO K ii are in cpmpomenta pe Su Ho, Kai, Se Hun, Chan Yeol, DO si Baek Hyun, in timp ce baietii de la EXO M suntL Kris, Xiumin, Chen, Luhan, Lay si Tao. Fiecare membru are cate un simbol care il reprezinta. EXO K: Kai - calea, Cahn Yeol - renasterea, Su Ho - apa, DO - pamantul, Baek Hyn - lumina. EXO M: Lu Han - gravitatia, Kris - dragonul, Lay - viata, Tao - timpul, Chen - amurgul, Xiu Min - gheata. 
foto: SuMandu, The Kpop Guru
Vazand primul lor videoclip nu m-am putut abtine sa nu fac cateva comparatii intre MAMA si TRI ANGLE: pe fondul unei povesti cu elemente fantastice,  personajele, ele insele cu insusiri supranaturale canta si danseaza pe cate o melodie care combina mai multe genuri muzicale. Intai si intai m-a intrigat un aspect: folosirea in ambele videoclipuri a mai multor simboluri dintre care cel mai evident este piramida cu ochiul in varf (MAMA 1.18, la baza copacul (vietii???), TRI ANGLE 3.26). Ochiul inserat in varful piramidei simbolizeaza in catolicism Sfinta Treime. O alta interpretare ar fi ca este ochiul lui Dumnezeu care vede totul cu intelepciune, iar lumina care iese din triunghi este lumina intelepciunii divine. Altii spun ca ar fi ochiul lui Lucifer, înşelătorul cu un singur ochi! Simbolul a fost preluat si de masoni, care si-au insusit cam toate semnele posibile (asta ca o paranteza). Dar insasi prezenta acestui simbol in videolipuri ma intriga, cum spuneam. Ca melodiile au si un mesaj, asta e evident, dar care e cel abscons?

Legat de compozitia muzicala, la EXO e o imbinare de muzica religioasa gregoriana (inspiratie trupa ERA)

pop,  rock, pop

iar la DBSK - muzica sinfonica (simfonia nr. 40 de mozart), pop, rock (si ce rock!!), pop.


Doreste SMTown sa cucereasca lumea muzicala? Spera sa reuseasca cu EXO? Paradoxal, desi chinezii sunt cam o cincime din populatia lumii, vizualizarile la ECO M sunt cam la jumatatea celor de la EXO K, de unde de vede greutatea pe care o are kpopul.
La final, una din melodiile mele de suflet ale celei ce a fost DBSK, pe care o consider magistrala, tinand cont ca era final de concert.

PS:  parerea mea e ca desi e facut in 2004, Tri Angle e mult mai bun din toate punctele de vedere.

4 comentarii:

 1. sincer, pana sa citesc despre sacrificiile acestor "copii k-pop" ca sa ajunga in topuri, mi se parea aceasta manifestare a lor doar o scena luminata prea tipator pe care se fataiau niste papusi ciudate dar, recunosc, frumoase. apoi am inceput sa ascult muzica, apoi sa-i privesc si apoi sa-i inteleg. acum ii admir desi, nu prea mai am varsta la care sa fiu fan infocat ...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. munca, multa munca. zambetul e doar o masca. ei sunt un produs la care o armata de oameni au pus umarul. dar asta au ales. din pacate nu multi rezista, chiar daca reusesc :-((

   Ștergere
 2. Abea azi am descoperit acest articol .De multe ori am facut comparatie intre cele doua formati si mi sa spus ca mi se pare, insa tu imi dai dreptate ma bucut ca nu mam inselat .cu toate acestea imi plac ambele , legenda ce va ramane in sufletul meu mereu si actuala firmatie .Trecutul si viitorul ! multumesc flori

  RăspundețiȘtergere
 3. Multumesc Manudrag ! Am o rugaminte ! Daca poti adu acest articol pe AZM ! flori

  RăspundețiȘtergere