luni, 14 mai 2012

Beethoven virus, omagiu inchinat lui Sergiu Celibidache

Poate multi ati vazut "Beethoven virus". Daca nu, il recomand cu caldura. Un adevarat regal de muzica simfonica. Spre mandria, nu numai a mea, in final e amintit si celebrul dirijor roman Sergiu Celibidache. Duminica, 13 mai, urmarind pe TVR 1 emisiunea "Universul Celibidache" am constatat cu placuta surprindere/uimire ca personalitatea, caracterul personajul Kang Gun Woo/ Kang Maestro (Kim Myung Min) sunt conturate dupa chipul si asemanarea renumitului dirijor roman. Chiar si biografia lui Kang Gun Woo este asemanatoare cu biografia lui Celibidache.
Kim Myung Min in rolul dirijorului Kang Gun Woo/foto: dramabeans.com
Sergiu Celibidache/foto: feldefel.ro
Sergiu Celibidache (n. 28 iunie 1912 - 14 august 1996) devine in 1945 dirijor pro tempore al faimoasei Orchestre Filarmonice din Berlin, unde a dirijat 414 concerte cu orchestra filarmonică. În 1979 primeste functia de director muzical general al orasului München si de dirijor permanent al orchestrei filarmonice din acest oras. Sub conducerea sa, Filarmonica din München a devenit una din cele mai bune orchestre simfonice din lume
Sergiu Celibidache s-a făcut cunoscut în întreaga lume datorită stilul său dirijoral. A fost numit de critici unul foarte original pentru varietatea tempo-urilor: cu cât pasajul muzical era mai bogat şi mai complex, cu atât tempo-ul devenea mai lent, un stil care dădea un efect deosebit în sala de concert. El si-a explicat aceasta maniera de a interpreta partiturile prin faptul ca lentoarea permite dilatarea timpului si da voie tuturor instrumentelor din orchestra sa se exprime, sa-si spuna povestea.

 
Anul acesta se implinesc 100 de ani de la nasterea marelui dirijor. Cred ca producatorul
serialului  "Beethoven virus", Lee Jae Gyu, si scenaristii Hong Jin Ah si Hong Ja Ram ne-au luat-o inainte, omagiind intr-un mod original geniul lui Celibidache.
Megaloman, tiran, dictator, mentor spiritual, geniu... exigent cu sine si cu ceilalti, mereu in razboi cu lumea... recunoasteti personajul?

3 comentarii:

 1. cand strainii ne omagiaza valorile...si cand noi deja am uitat de ele...se pune un mare semn de intrebare...felicitari manudrag

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. cand am vizionat serialul nu mi-a trecut prin minte asta. dar urmarind interviul cu compozitorul german al carui imi scapa acum, mi s-a aprins beculetul :-)) si am avut un sentiment... sper ca acesta kdrama sa fie vazuta cu alti ochi acum. macar de noi, romanii

   Ștergere
 2. e minunat ceea ce faci pentru ca articolele tale sunt creatii si comentarii proprii. eu iau informatia de pe net si o "trantesc" pe blog exact ca pe o stire.

  RăspundețiȘtergere