marți, 26 iunie 2012

Tu, ALi (알리), ALi, ALi

Am descoperit-o pe ALi ( 알리 Jo Yong Jin) intamplator, pe youtube, si am fost imediat fermecata de vocea ei care imi da frisoane de cate ori o ascult. Cantareata sud-coreeana (n. 20.11.1984), care a absolvit DanKoo University, School of Music, a inceput de mica sa-si insuseasca primele notiuni muzicale, invatand pansori (muzica populara coreana, o combinatie intre voce si un instrument de percutie), cantand apoi intr-o formatie specializata in samulnori (stil care implica patru instrumente traditionale coreene si care isi are radacinile in muzica agricultorilor). A cantat jazz prin cluburi, fara, spune ea, a se gandi sa ajunga star, deoarece faima este un lucru efemer. A ajuns sa atraga atentia prin participarea ei la emisiunea Immortal Song 2 (KBS), in care concurentii canta hituri ale anilor '80-'90. Vocea ei unica, proaspata, angelica, plina de sensibilitate si vibranta precum corzile unei gayageum, a cucerit publicul de toate varstele.Dar drumul spre celebritate nu e intotdeauna usor, iar ascensiunea ei era cat pe ce sa fie intrerupta in urma unui scandal legat de melodia Na-young, un cantec dedicat unei fetite de 8 ani care fusese victima unui abuz sexual. ALi, care a scris versurile si a compus melodia (ca de altfel a majoritatii cantecelor de pe primul ei album Soul-ri - 2011), a trebuit sa faca fata unor critici extrem de dure pentru ca a facut public acest lucru, ca nu a cerut acceptul familiei pentru a prezenta cantecul si a folosi numele copilei. ALi a fost foarte afectata de intamplare, declarand intr-o conferinta de presa ca toata inversunarea din versurile melodiei se datoreaza faptului ca ea insasi a fost, in 2008, victima unui viol. A cerut personal iertare familiei lui Na-young si a spus ca e dispusa sa ia din rafturile magazinelor toate cd-urile si sa le distruga.  "Eu voi  trăi restul vieţii mele luptand pentru drepturile femeilor şi combaterea criminalităţii si a violului", a mai spus ea.
ALi a primit premiul Super Nova pentru cea mai bună performanţă de la cea de a doua editie a Asian Pop Music Festival de ka Hoing Kong din luna martie a acestui an.
Ea a câştigat cu cel mai mare punctaj ambele runde ale concursului. Ea a cântat “365 days”, în prima rundă şi melodia Christinei Aguilera ", “Ain’t No Other Man”, în cea de-a doua.
Pe coloana sonora a serialului "Rooftop Prince" ALi a fost desemnata sa interpreteze melodia "Hurt", unul din OST-urile kdramei.

"Na Young"

    The sound of the light and wind, falling from the sky
    It rides the leaves and it rides the snowstorm

    The deep sounds of the ocean from the ends of the earth
    It shines on the sun, it shines on the sky

    It's hard even to be alive and to breath
    So she waits for the sun to set
    She doesn't try to run away anymore
    She stands there and waits for the moon to rise

    The gray light that seeps out of a young girl's wet eyes
    You threw away your youth, selling your body, selling your soul
    Your pitiful life has been taken away from you

    In this dizzy world, when you hope for a warm and brilliant love
    Can you feel - can you feel it?
    In the soiled heart, when you want a true and pure love
    Can you do that - can you do that?

    Looking here and there but you still can't believe in this world
    Even if the world flows by so quickly, even if time leaves us
    Trust your mind, trust your mind

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu